terug

De Kennis van Nu – Sleutelen aan het klimaat

Hoe fijn zou het zijn om de thermostaat van ons aardse klimaat een paar tandjes lager te kunnen zetten? Spelen voor weergod, het klinkt als science fiction. Maar wetenschappers onderzoeken serieus of technologie kan helpen om de aarde af te laten koelen. Kunnen we door deeltjes in de lucht te brengen de zon een beetje dimmen? Hoe dan? En is het niet levensgevaarlijk? 

Vijf jaar nadat het Parijs-akkoord tegen klimaatverandering in werking trad, bleek 2020 toch weer een van de warmste ooit. Over vijftien jaar zijn de zomers ijsvrij op de Noordpool. De klimaatverandering breekt record op record; extreme hitte in Canada, de VS en Zuid-Europa, en in Siberië werd het deze zomer al 39 graden. Er lijkt iets meer drastisch te moeten gebeuren dan alleen maar zonnepanelen plaatsen en allemaal van het gas af.

De grootste Arctische expeditie ooit, MOSAiC, heeft het het afgelopen jaar met eigen ogen waargenomen. Het noordpoolijs is brokkeliger dan verwacht. De temperatuur is hoger en de ijsschotsen bewegen sneller. Het doel van de expeditie was om gegevens te verzamelen om klimaatverandering beter te begrijpen. De nood is hoog.

In de wetenschap en zelfs bij de VN gaan stemmen op over een megalomane technologische noodrem om opwarming van de aarde tegen te gaan: climate-engineering. Futuristische technieken om de zon te dimmen of om CO2 grootschalig uit de lucht te zuigen. Van ruimtespiegels tot superalgen. Is het echt mogelijk?

Is climate-engineering de oplossing voor het klimaatprobleem of zijn de gevaren groter dan de beloften? Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu zoekt het uit in de special Sleutelen aan het klimaat.

Regie: Saskia van Leeuwen

Productie: Roland Vissers/Marinde Willemars

Redactie: Edda Heinsman.

 

 

De Kennis van Nu – Sleutelen aan het klimaat

terug