terug

De Kennis van Nu – 5 jaar (special)

Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu bestaat vijf jaar. De afgelopen jaren spraken de programmamakers met de meest uiteenlopende wetenschappers, lieten ze de nieuwste innovatieve, technologische ontwikkelingen zien en maakten ze zo allerlei wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek.  Van belangrijke doorbraken in de gezondheidszorg tot spectaculaire ontwikkelingen in de ruimtevaart. 

In deze extra lange uitzending blikt De Kennis van Nu terug op enkele belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen. Bovendien onderzoeken presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel de stand van zaken nu. Zo ging de allereerste aflevering in 2014 over de schadelijke invloed van zitten op onze gezondheid. Bij lang zitten gaat het menselijk lichaam over in een soort standby-toestand, wat nadelig is voor de suikerstofwisseling. De VU in Amsterdam voerde experimenten uit waarbij proefpersonen lange tijd moesten zitten en staan. Het blijkt nu dat niet zozeer het zitten slecht is, het gaat vooral om gebrek aan beweging dat schadelijk is. Staand vergaderen is namelijk ook niet de oplossing. 

Lander Philae die afdaalt naar de komeet

Lander Philae die afdaalt naar de komeet

Verder: een terugblik op een uniek moment in de ruimtevaart waar De Kennis van Nu getuige van was. De spectaculaire, maar ook zenuwslopende missie van ruimtesonde Rosetta, die na een reis van ruim tien jaar ruimtevaartuig Philae liet landen op een komeet. 

Diederik Jekel aanwezig op het vluchtleidingscentrum van de ESA

Diederik Jekel aanwezig op het vluchtleidingscentrum van de ESA

In 2015 ging De Kennis van Nu op expeditie naar Antarctica. We zagen met eigen ogen hoe snel de ijskappen smelten. Twee Nederlandse klimaatonderzoekers, Jacqueline Stefels en Maria van Leeuwe (Rijksuniversiteit Groningen), onderzoeken – op de koudste plekken op aarde – algen. Deze algen produceren een stofje dat invloed heeft op de vorming van wolken. In 2020 gaan de onderzoekers naar de Noordpool om hun urgente klimaatonderzoek daar voort te zetten. Ze gaan aan boord van onderzoeksschip de Polarstern, dat momenteel bezig is aan de grootste Arctische expeditie ooit. 

In de afgelopen vijf jaar werden flinke sprongen gemaakt bij het vinden van oplossingen voor diabetes. In 2016 liet uitvinder Robin Koops, zelf ook diabetespatiënt, zien hoe hij werkt aan een kunstmatige alvleesklier. Onlangs werd Koops uitgeroepen tot Nationaal Icoon 2019. Hoe ver is hij nu met de ontwikkeling van de kunstalvleesklier?

terug