terug

Zembla – Bedreigd: Nederlands koraal

“We werken aan de bescherming van de koraalriffen die zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit.” Die belofte deed Premier Rutte in 2020 op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties. Maar onze bijzondere gemeente Bonaire merkt daar vooralsnog weinig van.

Het prachtige en beschermde koraal rondom het eiland staat al tientallen jaren onder druk. Opwarming van de aarde, vervuiling en toerisme zorgen ervoor dat er steeds meer koraal verdwijnt.

Bonaire heeft nu ook met een bedreiging uit onverwachte hoek te maken. Het kabinet in Den Haag wil mogelijk nieuwe havenpieren in zee bouwen voor de invoer van stookolie, om zo de energievoorziening op het eiland op peil te houden. Dat zou rampzalige gevolgen hebben voor het koraal rondom het Nederlandse eiland.

Daarnaast leidt de populariteit van Bonaire ook tot hogere kosten van levensonderhoud voor de bewoners. De consumentenbond van Bonaire (Unkobon) klaagt de Nederlandse staat aan, omdat die niet genoeg doet om de armoede op het Caribische eiland te bestrijden. Armoede is een groot probleem op Bonaire. De gemiddelde eilandbewoner kan niet rondkomen, omdat het minimumloon lager is dan in Nederland en het levensonderhoud er duurder is. “Wij zijn van mening dat de staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechten-verplichtingen; om te zorgen voor hun inwoners”, zegt voorzitter Wietze Koopman in de Zembla-uitzending ‘Bedreigd: Nederlands koraal’.

Wietze Koopman, voorzitter van consumentenbond Unkobon, monitort al jaren de kloof tussen lonen en kosten van levensonderhoud op het eiland, en ziet een groeiende groep steeds verder afglijden. “Er is niet tegenop te werken”, zegt hij. “De tactiek is dat mensen naast hun uitkering nog een bijbaan hebben en zelfs dan kom je nog geld te kort. Er zijn mensen met twee volledige banen en die komen net rond.”

Regie: Tom Kleijn

Research: Suzan Borst

terug