terug

Zembla – Morgan, de verloren orka – deel 2

In dit tweede deel van ‘Morgan, de verloren orka’ onderzoekt Zembla of gevangenschap en het fokken met orka’s en dolfijnen nog wel toekomst heeft. In steeds meer landen, onder andere de Verenigde Staten, komt er een fokverbod voor dolfinaria. Maar in landen als China komen er juist steeds meer dolfinaria bij.  

Morgan werd in 2010 gered uit de Waddenzee en opgevangen in dolfinarium Harderwijk. Ze sterkt aan en een hevige strijd breekt los tussen de overheid, het dolfinarium en dierenactivisten. Moet Morgan weer terug naar de vrije zee, waar haar een onzekere toekomst wacht? Of is ze beter af in een dolfinarium, gevangen maar goed gevoed en in gezelschap van andere orka’s?

Uiteindelijk besluit voormalig staatssecretaris Henk Bleker om Morgan te exporteren naar Loro Parque, een dierenpark op Tenerife met dagelijkse orkashows als grote publiekstrekker. Nu, tien jaar later, zoekt Zembla haar daar op. Nam de Nederlandse overheid de juiste beslissing? In deze tweedelige Zembla onderzoekt Zembla het leven van Morgan en de toekomst van dolfinaria.

Er is ook een internationale versie van dit twee-luik gemaakt. Die vindt u hier.

Regie: Jos van Dongen
Research: Pamela Kalkman

Montage deel 1: Matthieu Hes

terug