terug

Zembla – Stank en Strijd (deel 2)

Het stinkt in Deurne, en niet zo’n klein beetje ook. Het Brabantse dorp ligt ingeklemd tussen tientallen varkens- en kippenbedrijven. Bijna nergens is de veedichtheid zo hoog als hier. En dat is nog niet alles, want als de wind uit het zuiden komt, ruiken inwoners de mestverwerkers en het composteerbedrijf op een industrieterrein dat pal tegen het dorp aanligt.

De overheid hoort haar burgers te beschermen tegen ernstige stankhinder. Maar hoe serieus maken gemeenten, provincies en ministeries hier werk van? Al 12 jaar strijdt een groep bewoners uit Deurne voor een gezond leefklimaat. Maar het stinkt er nog steeds. Burgers verdwalen in een juridisch en democratisch doolhof. Waarom treedt niemand structureel op tegen de misselijkmakende stank? De spanningen in het dorp lopen op, de gemeenschap raakt gespleten.

 

Zembla onderzoekt waarom het op papier veel minder stinkt dan in het echt. Deel twee van een plattelandsdrama waarin burgers het vertrouwen in de overheid kwijtraken en een verantwoordelijk ambtenaar erkent dat ‘baggermetingen’ hebben gezorgd voor een onverantwoorde schaalvergroting van varkensbedrijven.

Regie & samenstelling: Ton van der Ham

Research: Suzan Borst en Annette Schaëtzle

terug