terug

Gestolen gelui(d)

Gestolen gelui(d) is een geluidsrondleiding door de toren van de Sint-Catharijnekerk in Brielle. In een verhaal van ruim een half uur dwaalt de luisteraar met een klokkenluider en een klok-opwinder door de toren van de kerk. Het is 1943 en de toren wordt goed bewaakt. Tot voor kort hing er een waardevolle schat, nu is er een geheime radiopost gevestigd en zit de toren vol met explosieven. (met de stemmen van oa. Chris Bajema en Coen van Vlijmen)

Gestolen gelui(d) zit vol met anekdotes en feiten over de toren, Brielle in oorlogstijd, het beroemde Brielse klokkenspel en het eeuwenoude uurwerk. Het is een hoorspel die het mogelijk maakt een torengang van de klokkenluider en -winder mee te beleven. Het verhaal brengt persoonlijke herinneringen en historische feiten tot leven.

Gestolen Gelui(d) is gebaseerd op historische feiten en persoonlijke herinneringen.
Zo zijn de gegevens over de metaalvordering en het weghalen van de klokken terug te vinden in de archieven van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Verschillende publicaties over Brielle geven een goed beeld van het leven in Brielle in oorlogstijd en leverden aanvullende informatie over de klokken en het carillon. Persoonlijke herinneringen van dhr. Spoor en van oud-gemeente-archivaris en –beiaardier Klok en zijn vrouw zijn verwerkt in het verhaal. Bovendien was veel informatie over de toren en de klokken beschikbaar dankzij de steun en inspanningen van het 
Briels Klokkenluiders Gilde en de Sint Catharijnekerk.

Voor de bezoeker die alleen de toren op wil om van het uitzicht te genieten, is de Prins komt! gemaakt, dat zich zo’n 250 jaar eerder afspeelt; in 1688.

Sint Catharijnekerk, Brielle

Eén toren, twee totaal verschillende rondleidingen. Beide geluidsrondleidingen zijn gemaakt voor dezelfde toren, maar hebben elk een eigen doelgroep en een eigen verhaal. 

IN DE PERS

Brielse Courant dd. 12 september 2007
De twee hoorspelen 
Gestolen gelui(d) en de Prins komt! konden tijdens deze Open Monumentendag ook beluisterd worden. Een buitengewoon prettige ervaring, zo moet gezegd worden. Want met Driecus en Wijnand Spoor de toren op, maakt die lange klim van 318 treden opeens veel aangenamer. De klim met een klokkenluider en klok-opwinder in juli 1943 houdt een boeiend verhaal in en levert tevens tal van saillante details op die inmiddels ook door ouderen vergeten zijn.

Briels Nieuwsland dd. 12 september 2007
Briellenaren hoorden ook details die zij nog niet kenden. ‘Verrassend, en ook spannend, weer veel geleerd’ zeiden vele bezoekers.

Westvoornse Courant dd. 12 september 2007
Ivar Iding (…) maakte twee audio-tours die zeer de moeite van het beluisteren waard bleken. (…) Een spannend verhaal volgt, maar er wordt ook verteld dat de zandtaartjes bij Ribbe de oven in moeten en dat groente en fruit in 1943 niet langer bij tuinders gehaald mochten worden. (…) Allemaal bijzonderheden die deze audiotour voor Briellenaren tot een must maken.

 

REACTIES VAN BEZOEKERS / GEBRUIKERS

•Een erg interessante ervaring. Een aanrader voor degenen die de toren opgaan en een stimulans voor de anders wat saaie “klim”.

•Ik dacht dat ik veel wist van de toren, toch met de mp3 veel bij geleerd.

•Een prima manier om “afgeleid” de toren te beklimmen. Leuk om een stuk van de Brielse geschiedenis zo binnen te krijgen.

•Heel goed idee, om met het “luisterapparaat” mee te lopen. De geschiedenis krijgt op deze manier een apart accent!

 

terug