terug

Oranjeroute Voorne-Putten

De Oranjeroute loopt over het dubbeleiland Voorne-Putten langs plaatsen die de Oranjes ooit hebben bezocht. Dat begon al met het eerste bezoek van Stadhouder prins Willem van Oranje in 1573 tot en met koning Willem-Alexander die in 2022 voor de 450-jarige viering van de inname van de vesting door de Watergeuzen in Brielle op bezoek was.

Op 10 plekken op Voorne-Putten zijn bordjes met een QR code te vinden. Door deze code te scannen met smartphone of tablet krijgt men historische informatie over de plek waar men staat en kan men lezen welke lid van het huis Oranje-Nassau ook op die plek is geweest, waarom en wanneer. Brielle is natuurlijk onderdeel van de route, met 3 locaties. Ook in Hellevoetsluis zijn 3 plekken te vinden waar de adelijke voetstappen liggen. Verder zijn Heenvliet, Geervliet, de Stenen Baak en de Koepel Zeeburg onderdeel van de route. De bijbehorende routekaart is te verkrijgen bij Historisch Museum Den Briel.

De oranjeroute is gemaakt in opdracht van Historisch Museum Den Briel als duurzaam onderdeel van de tentoonstelling het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten (12 juni t/m 28 augustus 2022).

 

terug